Retete Culinare G este blogul unde gasiti cele mai variate retete culinare si care se pot gati in cel mai simplu mod. In fiecare saptamana va oferim o gama variata de retete culinare sortate pe categorii pentru ca utilizatorii blogului nostru sa ajunga usor acolo unde isi doresc. Alege sa Gatesti usor si sa realizezi cele mai gustoase si variate retete culinare ce suntem bucurosi sa vi le oferim pe blogul nostru. Proiectul nostru este destinat tuturor celor ce iubesc arta culinara si care doresc sa incerce intotdeauna ceva nou.

miercuri, 29 februarie 2012

Dulceata de trandafiri

Ingrediente pentru dulceata de trandafiri:


- 350 g petale de trandafiri pentru dulceata
- 500 g zahar
- zeama de la 1 lamaie
- 250 ml apa

Mod de preparare pentru dulceata de trandafiri:


    Culegi petalele si le tai partea alba, cu care se prind de floare, caci este amaruie. Torni zeama de lamaie in castron, peste petale, pe care le freci apoi in palme. Fierbi apa cu zaharul pana se ingroasa siropul. Adaugi petalele de trandafiri si zeama de lamaie. Fierbi dulceata pana se leaga siropul, iar petalele impregnate cu sirop plutesc in tot lichidul. Probezi pe o farfurie daca dulceata se leaga: picaturile de sirop nu trebuie sa se lateasca, ci sa ramana bob. Stingi focul, acoperind vasul cu un servet umed. Dupa o racire completa, pui dulceata de trandafiri  in borcane.


Recomandari:

Dulceata de zmeura

Ingrediente pentru dulceata de zmeura:


- 1 kg de zahar
- 3 pahare de apa
- 4 pahare de zmeura

Mod de preparare pentru dulceata de zmeura:


    Alegi zmeura potrivit de coapta, o cureti si o lasi intr-o sita. Fierbi apoi apa cu zaharul pana obtii un sirop bine legat. Pui fructele, inchizi focul si lasi vasul asa 5 minute, pentru ca zmeura sa se insiropeze. Fierbi apoi totul pentru 5 minute. Lasi dulceata sa se raceasca in vasul acoperit cu un prosop ud si bine stors. Cand fructele s-au dispersat uniform in sirop, pui dulceata de zmeura  in borcane mici si infiletezi bine capacele.



Recomandari:


    Dulceata de fragi

    Ingrediente pentru dulceata de fragi:


    - 1 kg fragi
    - 1 kg zahar
    - 1 lamaie
    - 1 lingura esenta de rom

    Mod de preparare pentru dulceata de fragi :


        Curetii fragii, ii pui in strecuratoare si ii speli sub jet de apa. Asezi fragii spalati intr-o cratita de 3-4 l alterand cu zaharul si zeama de lamaie si astepti sa-si lase zeama 2-3 ore. Fierbi apoi dulceata la foc tare, ca sa se lege siropul repede si sa nu se zdrobeasca fructele. Cand siropul este legat (cade picatura cu picatura de pe marginea lingurii), torni dulceata de fragi in borcane si le acoperi cu doua straturi de celofan.





    Recomandari:


    Dulceata de dovlecei

    Ingrediente pentru dulceata de dovlecei:


    - 1 farfurie adanca plina cu dovlecei taiati cubulete
    - 1 kg zahar
    - 300 ml apa
    - o lamaie
    - 2-3 pliculete de zahar vanilat

    Mod de preparare pentru dulceata de dovlecei:


        Cureti dovleceii de coaja si de seminte, ii tai cubulete, ii pui in apa clocotita si-i fierbi 5 minute. Ii scurgi si-i pui din nou la fiert in apa clocotita pentru 5 minute. Ii strecori iar, ii treci sub un jet de apa rece si-i lasi intr-o strecuratoare sa se scurga. Fierbi zaharul cu apa pana se leaga, iei spuma si adaugi dovleceii taiati cubulete si zaharul vanilat. Lasi sa fiarba dulceata pe foc mic si la final pui zeama de lamaie, mai dai intr-un clocot si dai cratita deoparte. Pui dulceata de dovlecei  calduta in borcane si le pui capace sau la acoperi cu bucati de celofan.


    Recomandari:


    marți, 28 februarie 2012

    Compot de prune

    Ingrediente pentru compot de prune:



    Pentru un borcan de 1 kg
    - 750 g prune
    - 5 linguri de zahar

    Mod de preparare pentru compot de prune:


        Se aleg prune nu foarte coapte, pentru ca s-ar sfarama usor la fiert. Se invelesc intr-o bucata de tifon, apoi se cufunda intr-o oala cu apa clocotita, aflata pe foc. Se lasa pana ce apa incepe din nou sa clocoteasca, apoi se scot si se cufunda imediat intr-un alt vas, cu apa scoasa de la frigider. Astfel, se pot curata usor de coaja, dupa care se scot samburii. Dupa aceea, se pun la fiert intr-un sirop obtinut din zahar si o cana de apa. In cazul in care se prefera ca prunele sa ramana intregi, cu coaja si cu samburi, ele se inteapa de cateva ori, pentru a nu crapa la fiert, apoi compotul de prune se lasa la racit.





    Recomandari:



    Compot de piersici

    Ingrediente pentru compot de piersici:


    Pentru un borcan de 1 kg
    - 750 g piersici
    - 6 linguri de zahar

    Mod de preparare pentru compot de piersici:



        Se oparesc piersicile in apa clocotita, apoi se curata de coaja, se taie in jumatati si se scot samburii. Zaharul se fierbe intr-o cantitate dubla de apa, apoi, cand siropul da in clocot, se lasa focul mic si se pun la fiert piersicile,apoi compotul de piersici se da la racit.



    Recomandari:

    Compot de pere

    Ingrediente pentru compot de pere:


    Pentru un borcan de 1 kg
    - 1 kg de pere
    - 5 linguri de zahar
    - o cana de vin rosu

    Mod de preparare pentru compot de pere:


       Perele se curata de coaja, se taie in sferturi si se scot semintele, apoi se lasa in apa rece. Se fierbe zaharul in trei cani de apa, iar dupa ce incepe sa fiarba se adauga perele si vinul. Compotul de pere se lasa la racit.



    Recomandari:

    Compot de mere

    Ingrediente pentru compot de mere:

    - 1 kg de mere
    - 2 cani de zahar
    - o lamaie

    Mod de preparare pentru compot de mere:


          Se aleg merele din cele care nu se sfarama usor. Se curata de coaja, se taie in sferturi si se scot casutele cu seminte, dupa care se lasa intr-un vas cu apa rece, ca sa nu se innegreasca. Se fierbe zaharul cu o cantitate dubla de apa, iar dupa ce se topeste se adauga coaja rasa de lamaie. Cand da in fiert, se adauga merele, lasand focul mic. Se lasa pe foc pana se inmoaie merele, dar fara sa se sfarame. Compotul de mere se lasa la racit.


    Recomandari:

    Compot de caise

    Ingrediente pentru compot de caise:

    Pentru un borcan de 1 kg
    - 750 g caise
    - o cana de zahar
    - o esenta de rom

    Mod de preparare pentru compot de caise:


        Caisele se spala, se taie in jumatati, scotand samburii. Se fierbe zaharul intr-un vas de inox pus pe foc moale, cu o cana si jumatate de apa. Cand da in clocot, se adauga jumatatile de caise, fierbandu-se mai departe pana se inmoaie. Cand se raceste, compotul de caise se adauga putina esenta de rom, dupa gust.


    Recomandari:

    Compot de capsuni

    Ingrediente pentru compot de capsuni:

    Pentru un borcan de 1 kg
    - 750 g capsune
    - 250 g zahar

    Mod de preparare pentru compot de capsuni:


    Se curata capsunele de codite, se spala bine in mai multe ape, apoi se lasa la scurs. Zaharul se pune la fiert pe foc mic intr-un vas de inox cu o cana de apa, amestecand pana se dizolva, dupa care se mareste flacara, lasandu-se pana se leaga siropul. Se da din nou focul mic si se adauga capsunele, fierbandu-se timp de zece minute, fara sa se amestece, decat foarte usor, ca sa nu se sfarame. Compotul de capsune se lasa pana se raceste, apoi se toarna in borcan si se da la frigider.


    Recomandari:

    miercuri, 8 februarie 2012

    Zacusca din legume coapte

    Ingrediente pentru zacusca din legume coapte:

    Pentru un borcan de 1 kg:
    - 1 kg vinete
    - 500 g gogosari
    - 500 g ardei grasi
    - 500 g ceapa
    - 6 linguri de ulei
    - 6 linguri de bulion
    - sare
    - piper
    - boia de ardei

    Mod de preparare pentru zacusca din legume coapte:



        Legumele, cu exceptia cepelor, spalate bine, apoi uscate cu un servet curat, se coc pe plita incinsa sau la gratar, dupa care se curata, se lasa sa-si scurga zeama intr-o tava inclinata. Dupa aceea, se toaca marunt cu satarul de lemn. Se incinge uleiul, apoi se caleste ceapa, tocata marunt. Se adauga legumele coapte, lasandu-se la fiert pana ce zeama scade aproape complet, timp in care se amesteca permanent. Spre sfarsitul fierberii, se potriveste gustul  cu sare si piper, eventual si cu boia. Se toarna zacusca din legume coapte in borcan cat e fierbinte, dupa care se acopera borcanul cu celofan sau cu capacul si se pune la fiert trei sferturi de ora la bain-marie. Dupe fierbere, se verifica daca s-a ridicat la suprafata un strat de ulei. Daca nu, se mai toarna o lingura de ulei, incins in prealabil.


    Recomandari:

    Verdeata uscata

    Ingrediente pentru verdeata uscata:

    - 10 legaturi de marar
    - 10 legaturi de patrunjel
    - 10 legaturi de leustean

    Mod de preparare pentru verdeata uscata:

       Verdeata, fara a fi curatata sau spalata , se leaga cu o sfoara si se lasa sa stea timp de cateva zile intr-un loc uscat, dar fara a intra in contact cu soarele. Cand s-a uscat, se introduce intr-un saculet din panza subtire si se agata de un cui, in camara. Se pastreaza verdeturile separate unele de altele. Cantitatile sunt orientative, putandu-se pune verdeata la uscat in orice cantitate, in functie de necesitati.


    Recomandari:

    Ghiveci de legume

    Ingrediente pentru ghiveci de legume:

    Pentru un borcan de 5 kg:
    - 1 kg cartofi
    - 500 g dovlecei
    - 500 g fasole verde
    - 2 kg rosii
    - 500 g conopida
    - 500 g vinete
    - o ceapa
    - 2 ardei grasi
    - o legatura de morcovi
    - 4 linguri de ulei
    - 2 legaturi de marar
    - 2 legaturi de patrunjel
    - sare
    - piper

    Mod de preparare pentru ghiveci de legume:


       Conopida si fasolea verde se curata si se spala, apoi conopida se desface in buchetele, iar pastaile de fasole se rup in cate doua-trei bucati. Se fierb, separat, in apa cu sare. Rosiile se spala si se fierb, apoi se curata de pielite. Patru dintre ele se pastreaza intregi, iar din celelalte se prepara un bulion. Cartofii, dovleceii, vinetele si morcovii se curata, se spala, se taie in rondele, apoi se calesc in ulei incins, pe rand. Ardeii grasi se curata de cotoare si seminte, se spala si se taie in fasii, apoi se calesc. Ceapa se curata, se spala si se toaca marunt, apoi se caleste in acelasi ulei. Se stinge cu bulionul, apoi se adauga toate legumele, cu exceptia rosiilor. Se lasa sa fiarba pana da in doua-trei clocote, dupa care se potriveste de sare si piper si se ia de pe foc, presarand verdeata tocata. Ghiveciul de legume se toarna in borcan cat e cald, adaugand si rosiile, apoi se leaga borcanul si se pune la fiert la bain-marie, timp de o ora, pentru sterilizare.


    Recomandari:

    Bulion din ardei gras

    Ingrediente pentru bulion din ardei gras:

    Pentru un borcan de 1 kg:
    - 2 kg ardei grasi rosii
    - o lingura de sare
    - o lingura de ulei

    Mod de preparare pentru bulion din ardei gras:


       Ardeii, alesi dintre cei mai copi, se spala, apoi se taie, pe lungime, in cate doua bucati, eliminand cotoarele si semintele, apoi se fierb timp de o ora intr-o oala de inox. Dupa aceea, se trec prin sita, iar pasta rezultata se pune din nou la fiert, lasandu-se sa scada si sa se ingroase. Cand sunt aproape gata, se adauga sarea, dizolvata in putina apa fierbinte. Se toarna in borcan, apoi se astupa cu capacul sau se leaga cu celofan. Ca sa nu prinda mucegai in timp, bulionul din ardei gras se toarna deasupra o lingura de ulei.


    Recomandari:

    Ardei umpluti murati

    Ingrediente pentru ardei umpluti murati:

    Pentru un borcan de 5 kg:
    - 4 kg ardei grasi
    - 1 kg varza alba
    - un morcov
    - o telina
    - o radacina de patrunjel
    - 8 linguri de sare
    - 10 linguri de otet

    Mod de preparare pentru ardei umpluti murati:

           Se spala ardeii si se cresteaza in jurul cotorului, care se scoate. Se curata cu grija toate semintele. Varza se taie fideluta, iar zarzavatul se da pe razatoare mare. Se amesteca impreuna intr-un castron, presarand deasupra trei linguri de sare. Se freaca bine, dupa care se umplu ardeii cu acest amestec, iar la gura se astupa cu cate o bucata de varza taiata mai mare. Se pun ardeii in borcan. Peste ei se va turna o solutie preparata din trei litri de apa, cinci linguri de sare si zece de otet, fiarta pana da in clocot, apoi ardei umpluti murati se lasa sa se raceasca.


    Recomandari:

    Crema de ciocolata

    Ingrediente pentru crema de ciocolata:

    - 50 g ciocolata
    - o jumatate de cana de lapte
    - 3 linguri de unt
    - 3 linguri de zahar pudra
    - 3 oua
    - un pliculet de zahar vanilat

    Mod de preparare pentru crema de ciocolata:


       Se rade ciocolata si se amesteca, intr-un vas, cu laptele, zaharul pudra si cel vanilat, galbenusurile si doua linguri de unt. Se pune vasul pe foc mic, amestecand pana se ingroasa compozitia, dupa care se ia de pe foc si se adauga albusurile, batute spuma. Se unge o forma cu untul ramas si se toarna compozitia, apoi se da la cuptor un sfert de ora, la foc potrivit. Crema de ciocolata  se serveste rece.


    Recomandari:

    Cozonac cu cacao

    Ingrediente pentru cozonac cu cacao:

    - 2 cani de faina
    - o jumatate de cana de lapte
    - o jumatate de cana de zahar
    - 2 linguri de unt
    - un ou
    - 10 g de drojdie
    - 2 linguri de cacao
    - o lamaie
    - un pliculet de zahar vanilat
    - o esenta de rom
    - sare

    Mod de preparare pentru cozonac cu cacao:


         Se dizolva in laptele caldut drojdia si o lingurita de zahar, apoi se adauga o lingura de faina, obtinand o maia care se lasa sa-si dubleze volumul la caldura. Galbenusul se freaca bine cu o lingurita de sare, dupa care se adauga zaharul ramas, coaja rasa de lamaie, zaharul vanilat, esenta de rom si untul, care in prealabil a fost lasat sa se inmoaie la caldura. Se adauga laptele si faina ramase, precum si maiaua, framantandu-se pana ce aluatul se dezlipeste cu usurinta de pe maini. Se impatureste si se turteste cu lovituri de palma de cateva ori la rand, apoi se acopera vasul cu un servet si se lasa la caldura, sa-si dubleze volumul. Dupa aceea, se incorporeaza cacaua si se da la cuptor, intr-o tava unsa cu unt si tapetata cu faina. Cozonacul cu cacao se lasa la racit apoi se serveste.


    Recomandari:

    Bulgari de zapada

    Ingrediente pentru bulgari de zapada:


    - 500 g biscuiti simpli
    - 6 linguri de unt(sau margarina)
    - 4 linguri de zahar
    - 200 g miez de nuca
    - 2 linguri de cacao
    - o lingura de miere
    - 100 g fulgi de nuca de cocos
    - o esenta de rom

    Mod de preparare pentru bulgari de zapada:



                   Se freaca spuma untul cu zaharul, apoi se adauga cacaua, esenta de rom, mierea si miezul de nuca, in prealabil prajit pe plita si tocat marunt sau pisat. Se adauga biscuitii, sfaramati in bucatele mici, apoi se omogenizeaza compozitia si se modeleaza din ea bulgari, de marimea unei caise, care se tavalesc prin nuca de cocos, sau zahar pudra, dupa gust si asa se formeaza bulgari de zapada.




    Recomandari:

    Budinca de cafea

    Ingrediente pentru budinca de cafea:

    - 250 g cafea
    - o cana de lapte
    - 8 oua
    - o cana de zahar
    - 2 linguri de faina
    - 2 linguri de unt

    Mod de preparare pentru budinca da cafea:



        Se fierbe, intr-un ibric, o cana de apa. Cand da in clocot, se ia de pe foc si se adauga cafeaua, acoperind ibricul. Se lasa la infuzat timp de o jumatate de ora. Se amesteca faina in laptele rece, pe foc mic, lasandu-se pana se ingroasa. Dupa aceea, se ia de pe foc, se lasa cateva minute sa se receasca, apoi se adauga untul, frecat spuma, galbenusurile si zaharul. Se freaca pana ce compozitia se omogenizeaza si capata o consistenta spumoasa, apoi se strecoara peste ea cafeaua concentrata. Sase din galbenusurile ramase se bat spuma cu telul, apoi se toarna intr-o forma circulara unsa cu unt. Se toarna deasupra compozitia obtinuta apoi budinca de cafea se coace la cuptor, la foc moale.


    Recomandari: