Ingrediente folosite pentru cozonac cu gem de capsuni:
- 1 kg faina - 500 ml lapte - 200g unt - 50 g drojdie proaspata - 300 g zahar - 450 g gem de capsuni - 1 pliculet zahar vanilat - 6 oua - 1 praf de sare - 2 linguri zeama de lamaie - coaja rasa de la 1 lamaie - 1 esenta de rom - 50 g zahar pudra aromatizat cu vanilie pentru decorat |
Cozonacul cu gem de capsuni se prepara astfel:
Inmoi drojdia in putin lapte cald, adaugi o lingura de faina si o lingura de zahar, amesteci bine si lasi la dospit 20 de minute, pana isi dubleaza volumul. Cerni faina intr-un vas mare, adaugi un praf de sare si maiaua, amesteci, apoi adaugi cinci galbenusuri frecate cu zaharul, zeama si coaja de lamaie. Framanti in timp ce adaugi treptat laptele caldut, esenta de rom si albusurile batute spuma. Pui treptat untul topit si framanti pana cand aluatul devine omogen si nu se mai lipeste de maini. Lasi sa creasca pana isi dubleaza volumul. Imparti aluatul in doua, intinzi doua foi, le ungi cu gem din belsug, rulezi si apoi asezi cozonacii in forme unse si tapetate cu faina. Lasi sa mai creasca 20-30 de minute, la loc cald. Ii coci in cuptorul bine incins circa 50 de minute. Scoti cozonacul cu gem de capsuni din tava pe un gratar, ii lasi sa se raceasca si ii presari din belsug cu zahar aromatizat cu vanilie.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu