Ingrediente necesare pentru dulceata bulgareasca de caise si smochine verzi:
- 1 1/2 kg caise - 1 kg smochine verzi - 1 1/2 kg zahar - 300 ml apa - 1 lamaie |
Mod de preparare pentru dulceata bulgareasca de caise si smochine verzi:
Prepari apa de var, punand var de marimea unui ou la 1 litru de apa si lasand sa se limpezeasca. Alegi caise coapte, sanatoase, dar tari. Cu o zi inainte de preparare, la speli si le lasi intr-un vas, acoperite cu apa de var, ca sa ramana tari. A doua zi, scurgi apa de var si tai caisele in jumatati. Spargi samburii si ii oparesti ca sa-i poti curata mai repede de coaja maronie, subtire, care ii acopera. Ii poti folosi pe toti sau numai jumatate. Speli smochinele si le intepi din loc in loc, cu un ac gros, apoi le oparesti de 2-3 ori si le scurgi. Fierbi la foc iute apa cu zaharul. Cand la suprafata incep sa se formeze basicute, probezi daca siropul se leaga. In timp ce il probezi, iei vasul de pe foc. In sirop adaugi fructele si lasi sa fiarba pana cand dulceata se leaga. Eviti sa amesteci pentru a nu strivi fructele. Ca fructele sa nu se lipeasca de vas, scuturi cratita din cand in cand cu miscari orizontale scurte. La sfarsit adaugi felioare de lamaie si samburi de caise. Cand dulceata s-a racit, o pui in borcane de 350 ml.
Recomandari:
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu