Ingrediente necesare pentru caltabos de porc:
- 1 kg carne de porc
- 500 g organe de porc ( ficat, splina, inima, rinichi )
- mate groase de porc
- 4 cepe mari
- o jumatate de cana de orez
- 2 linguri de ulei
- 2 linguri de bulion
- sare
- piper boabe
- piper macinat
- foi de dafin
Mod de preparare pentru caltobos de porc:
Se curata si se spala carnea si organele, apoi se dau prin masina de tocat. Ceapa, tocata marunt, se caleste in ulei incins. Orezul, ales si spalat in mai multe ape, se fierbe pe jumatate. Se amesteca bine tocatura cu ceapa si orezul, se potriveste de sare si piper, adaugandu-se si o lingura sau doua de apa calduta, pana ce compozitia devine suficient de moale ca sa poata fi folosita la umplerea caltabosilor. Se scot cutitul si sita de la masina de tocat, in locul lor punandu-se palnia pentru carnati. Matul, curatat si spalat cu mare grija, se ruleaza pe palnie, lasand liber numai capatul, care se leaga cu ata rezistenta. Se umple matul cu compozitia obtinuta, fara sa se indese. Din loc in loc, in functie de cat de mari dorim sa fie caltabosii, se strange matul intre degete si se leaga in locul respectiv. Cand s-a terminat umplerea, se leaga si la celalalt capat si se pun la foc mic, intr-o oala cu apa fiarta, cat sa-i acopere, adaugand bulionul, cateva boabe de piper si foi de dafin, precum si putina sare. Se lasa la fiert, fara sa clocoteasca, timp de aproximativ o ora, intepand periodic caltabosii cu un ac pe ici, pe acolo, ca sa nu plesneasca. Atunci cand din caltabosi incepe sa iasa zeama albicioasa, inseamna ca s-au fiert destul. Dupa preferinte, se pot servi calzi, in zeama in care s-au fiert, sau raciti si scursi de zeama.
Recomandari:
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu