Ingrediente necesare pentru varza murata:
Pentru un borcan de 5 kg:
- 4 kg varza
- 3 linguri sare grunjoasa
- 1 lingura sare fina
- 2 legaturi marar
- o radacina de hrean
- boabe de porumb
Mod de preparare pentru varza murata:
Se curata verzele de foile vestede, se spala bine in mai multe ape, apoi se cresteaza adanc cotoarele, in forma de cruce. In crestaturile facute se presara cate un praf de sare fina. Se pun verzele in borcan, presarand printre ele cateva boabe de porumb, hreanul, taiat fasii subtiri, precum si crengute de marar. Dupa preferinte, se pot adauga si cateva rondele de gutuie. Se fierbe sarea grunjoasa in doi litri da apa, apoi se toarna saramura fierbinte in borcan. Verzele se preseaza cu cateva scandurele, peste care se pune o greutate. Se lasa borcanul timp de doua zile la caldura, dupa care se scurge zeama, se strecoara si se toarna inapoi in borcan. Aceasta procedura se repeta de cateva ori. Cand varza incepe sa se inmoaie si sa se lase, se umple borcanul cu alte verze, preparate la fel. Daca varza face floare, se indeparteaza, iar verzele se muta, cu tot cu zeama, intr-un borcan curat.
Recomandari:
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu